Hirudotherapie (bloedzuigers)
Hirudotherapie of bloedzuigertherapie is een traditionele en erkende therapie bij veel aandoeningen van de mens welke in toenemende mate ook bij dieren wordt toegepast. Deze wonderlijke diertjes kunnen voor heel wat problemen en klachten ingezet worden. Zowel acuut als chronisch. Er kan lokaal behandeld worden maar ook systematisch.
Tijdens een behandeling drinken de bloedzuigers een beetje bloed en geven ze hun speeksel af aan de bloedbaan. In het speeksel van de bloedzuigers zitten zo'n 80 tot 100 verschillende werkzame stofjes. De stofjes werken o.a. pijnstillend, ontstekingsremmend, verwijden de bloedvaten, bloed verdunnend, smeren van de gewrichten, lymfe activerend, antibacterieel en stimuleren het immuunsysteem.
𝗕𝗹𝗼𝗲𝗱𝘇𝘂𝗶𝗴𝗲𝗿𝘁𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲 𝗯𝗶𝗷 𝗽𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗸𝗮𝗻 𝗼.𝗮. 𝗶𝗻𝗴𝗲𝘇𝗲𝘁 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿:
- Peesblessures
- Ontstekingen
- (Zomer)eczeem.
- Artritis, artrose en spat.
- Alle hoefziekten, hoefbevangenheid, mok, hoefkanker, hoefkatrolproblemen
- Lymfeproblemen
- Gallen, piephak
- Kissing spines, spondylose
- Lumbago, lendenproblematiek
- Mastitis, uierontsteking
- Bloeduitstorting (hematomen), abcessen
- Problemen met wondgenezing & littekens.
- Klachten van oude blessures
- En nog veel meer...
Bloedzuigers kunnen ook PREVENTIEF en ONDERSTEUNEND worden ingezet. Ze geven het immuunsysteem een boost. Waardoor het zelf genezend vermogen van het paard wordt gestimuleerd. Liever gezond ondersteunen dan de ziekte te bestrijden.
Bloedzuigertherapie is goed in te zetten in combinatie met andere behandeltechnieken. Het is een aanvullende therapie en geen trucje dat alles oplost als je niet verder kijkt dan waar het probleem zit. We gaan opzoek naar de onderliggende oorzaak van het probleem en werken zo niet alleen symptoom bestrijdend.
De bloedzuigers die ik gebruik voor de behandelingen komen uitsluitend uit Biebertal Duitsland, waar zij gekweekt worden voor medische doeleinden. Deze moeten aan zeer strenge eisen voldoen en hebben een geldig certificaat. Alleen op deze manier kan de kwaliteit van de behandeling gewaarborgd worden.
Wat houdt de behandeling in?
Voor de behandeling met bloedzuigers stuur ik een informatieformulier met uitgebreide informatie over de behandeling.
Ik start de behandeling met het afnemen van een anamnese verslag, hierbij wil ik graag alle informatie over het paard te weten komen. Wanneer we klaar zijn met de anamnese plaats ik de bloedzuigers op de vooraf bepaalde plaatsen van de blessure of klacht. Wanneer de bloedzuiger zich vastzet voelt het paard een klein prikje. Dit is vergelijkbaar met de prikkel van een brandnetel. Na enkele minuten verdwijnt dit gevoel en merkt het paard er niks meer van. Paarden accepteren over het algemeen de beet van de bloedzuiger zonder problemen en ondergaan de behandeling geduldig en ontspannen.
De behandeling duurt zo'n 60-90 minuten. Terwijl de bloedzuigers hun werk doen wordt het paard behandeld met ondersteunende technieken (zoals shiatsu, cranio sacraal, massage).
De genezende werking treedt vaak onmiddellijk na de behandeling op en kan, naargelang de klacht en algehele gezondheid van het paard, maandenlang aanhouden. Voor een optimaal resultaat zijn gemiddeld 1-3 behandelingen nodig. Per behandeling worden er gemiddeld 3 tot 8 bloedzuigers ingezet.