Behandeling voor uw paard

Behandelingen op maat

Tijdens een behandeling gebruik ik verschillende behandelmethodes en manuele technieken. Afhankelijk van wat jou paard nodig heeft word er een behandelplan op maat gecreëerd. Ieder paard is uniek, daarom is het van groot belang dat de behandeling steeds afgestemd is aan de noden van het paard.

De basis van iedere behandeling is osteopathie. Hiernaast gebruik ik ook andere behandelmethodes en manuele technieken om tot het beste resultaat te komen.

Behandelmethodes waar ik o.a. mee werk zijn:

- Osteopathie

- Dryneedling

- Cranio sacraal

- Massage

- Fascia release

- Shiatsu

- Hirudotherapie (bloedzuigers)

- Bemer horse set

Osteopathie

Osteopathie is een holistische geneeswijze, die het lichaam als een geheel ziet en naar balans streeft. Alle structuren in het lichaam staan met elkaar in verbinding. De oorzaak van de klacht word onderzocht en behandeld door manuele technieken. Er word naar het paard in zijn geheel bekeken. Vaak is het zichtbare probleem niet de oorzaak van de klacht. Als osteopaat gaan we op zoek naar deze verstoorde keten en de primaire schakel. Dit kan zijn door bv. een trauma, overbelasting, slecht passend zadel, voeding,...

 

Van alle vormen van manuele geneeskunde staat osteopathie het dichtste bij de grondgedachte 'alles wat leeft stroomt'. A.T. Still, grondlegger van de osteopathie, hechtte een groot belang aan de onderlinge afhankelijkheid en samenhang van de verschillende lichaamssystemen.

De osteopathie is gebaseerd door vier basisprincipes: eenheid van het lichaam, alles wat leeft stroomt, structuur en functie en het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Het lichaam is een eenheid

Osteopathie beschouwt het lichaam als één geheel dat ook functioneert als één geheel. Elk deel van het lichaam heeft een relatie met elk ander deel van het lichaam en heeft daardoor ook een invloed op elkaar. Dit zowel fysiek, mentaal als op emotioneel vlak.

De osteopaat werkt in op 3 systemen die elkaar beïnvloeden en in harmonie moeten kunnen samenwerken:

  • Het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat, bestaande uit spieren, pezen, botten, gewrichten, ligamenten. Dit systeem maakt bewegingen mogelijk.
  • Het viscerale systeem, omvat alle organen (met omringde fascia, bloedvaten, lymfe & zenuwen).
  • Het Cranio Sacraal systeem: omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en de wervelkolom tot het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich het zenuwstelsel en de circulatie van het hersenvocht.

Deze systemen kennen een zekere mate van beweeglijkheid ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de ruimte waar ze zich in bevinden. Deze beweeglijkheid is nodig voor een goed functioneren van het lichaam.

Osteopathie legt relaties tussen deze systemen en geeft vitaliteit en mobiliteit terug aan het lichaam zodat ze terug in harmonie kunnen samen werken.

Een voorbeeld hiervan is dat een verminderende beweeglijkheid van een orgaan kan zorgen voor een geblokkeerde wervel.

Alles wat leeft stroomt

Elk weefsel in het lichaam is afhankelijk van een goede doorbloeding. Dankzij een goede doorbloeding kan het weefsel optimaal functioneren. Stilstaand water wordt troebel en is een bron van besmetting. Dit is ook zo in ons lichaam. Wordt de circulatie belemmerd, dan wordt het weefsel ziek. De belemmering wordt gezocht in spanningen van spieren, fascia, ligamenten, blokkades van gewrichten, verminderde beweeglijkheid van organen,...

De bloedsomloop verzorgt alle lichaamsweefsels door het aanvoeren van zuurstof, voedingsstoffen, hormonen en enzymen, en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Hormonen worden via het bloed getransporteerd, waar ze hun unieke werking uitoefenen in de regulatie van lichaamsprocessen.
Door het lymfevatenstelsel worden grotere moleculen terug naar de bloedsomloop gebracht, en wordt de immuniteit geregeld.
Het zenuwstelsel zorgt met steeds fijner vertakkende zenuwbanen voor de aansturing en informatieoverdracht van tal van lichaamsfuncties. Hersenvliezen en ruggenmergvliezen, waarbinnen de hersenvloeistof circuleert, zorgen voor een constant vernieuwend, gebalanceerd milieu waarin de hersenen en het ruggenmerg kunnen functioneren.

Structuur en functie

De structuur bepaald de functie en de functie bepaald de structuur. Dit wil zeggen dat een verstoorde functie leidt tot een verstoorde structuur, een verstoorde structuur leidt tot een verstoorde functie.

Wanneer er nu een bewegingsbeperking is spreken we van een functioneel probleem dat op te lossen is met osteopathie. Het lichaam zal dit eerst proberen te compenseren. Wanneer compensatie niet meer mogelijk is, ontstaat er een structureel probleem waardoor weefsels worden aangetast en het lichaam ziek wordt.

Het zelf genezend vermogen van het lichaam

 

Het lichaam bezit de kracht om zichzelf te verdedigen en te genezen na ziekte. Na een behandeling is het lichaam in staat om te reageren op de aangebrachte veranderingen waardoor verbetering van de klacht kan optreden.

Wanneer blokkades worden weggenomen word het ontspannings- en verteringssysteem meer actief. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in staat van rust en herstel terecht komt.

Het doel van osteopathie is het herstellen van bewegingsbeperkingen en disbalansen in deze systemen. We (her)activeren het zelf herstellend vermogen van het paard. Op die manier verbetert de functie en beweeglijkheid en verminderen zo de klachten. Daar waar de vitaliteit en mobiliteit weer herstelt, wordt de circulatie weer mogelijk.

 

"Daar waar de mobiliteit optimaal en harmonieus is, krijgt ziekte geen kans"

A.T. Still; grondlegger van de osteopathie

Osteopathie bij paarden kan een uitkomst bieden bij volgende problemen:

-   Verminderde prestaties

  Rij technische problemen: Stijfheid, verkeerd aanspringen in galop, moeilijk of niet willen buigen op één kant, hangen op het bit, moeilijk verzamelen, staart scheef dragen, kruisgalop, wegrennen, moeilijk voorwaarts-neerwaarts lopen, moeilijk met zijgangen, weigeren voor de sprong, rug wegtrekken,...

  Bewegingsproblemen: kreupelheid of onregelmatig zonder duidelijke oorzaak, ongelijke paslengte, gespannen rugspieren, terugkerende blessures, stalbenen, artrose, kissing spines,.. 

-   Gedragsproblemen: bokken, steigeren, slaan, angstig, headshaking, nerveus, agressief, hypersensitiviteit, weinig energie,...


-   Hormonale problemen: onregelmatige cyclus, problemen bij hengstigheid, moeilijk of niet drachtig worden,... 

-   Inwendige problemen: gevoelig voor koliek, diarree, maagzweer, mestproblemen, moeilijk plassen,... 

 Huidproblemen: (zomer)exceem, mok,... 

 Preventief: liever gezond ondersteunen dan het probleem te moeten bestrijden. Een gezond lichaam komt veel minder snel ziek.

Dryneedling

Dryneedling, soms ook Intramuscular stimulation (IMS) genoemd, is een behandelmethode waarbij met een dryneedling naald in een Myofasciale Triggerpoint van een spier wordt geprikt zonder daarbij iets in de Triggerzone te injecteren. Door middel van dryneedling worden de Myofasciale Triggerpoint behandeld, deze belemmeren de normale functies van spieren. 

Een Triggerpoint is een zeer lokale verkramping in spieren als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaan. De oorzaak is vaak stress, overbelasting, val, slechte voeding of te weinig beweging. Langdurig onbehandelde triggerpoints kunnen leiden tot pijn, spierzwakte, beperking in beweeglijkheid en verminderde coördinatie. Dit kan de kans op blessures vergroten.

 Dryneedling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de energiebanen in het lichaam. Bij dryneedling gebruiken we meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling wordt gebruikt bij spier gerelateerde klachten zoals spierpijn, overbelasting, stijfheid, myofasciaal pijnsyndroom, spierblokkades,...

 

Doel van dryneedling:

Door het aanprikken van spieren ontstaat er een reflexmatige contractie van de spier, dit wordt ook wel Local Twitch Response genoemd. Het paard ervaart dit meestal als een onmiddelijke bevrijding/losheid van zijn pijn. De spier(en) kunnen direct loslaten maar kan ook later pas optreden. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. De mobiliteit in de aanliggende gewrichten kan verbeteren. De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.

Dryneedling is altijd in combinatie met een andere therapie zoals osteopathie die de basis vormt en hierdoor de dryneedling behandeling effectiever maakt. Belangrijk is om voor de behandeling de oorzaak van de klachten te begrijpen en deze ook te behandeling. De dryneedling dient dus als "fine-tuning" voor een nog beter resultaat!

 

Problemen die kunnen veroorzaakt worden door Myofasciale Triggerpoints:

  • Verzet zoals steigeren, bokken, slaan, bijten.
  • Rug stijf en vast houden met gevolg verzet bij poetsen of opstappen.
  • Holle rug trekken en met tegenzin voorwaarts gaan.
  • Tegenzin in bewegingen die eerder met gemak werden uitgevoerd.
  • Scheefheden, balansproblemen en gebrek aan lengtebuiging.
  •   Aanleuningsproblemen.
  • Hoofd kantelen, hoofdschudden.
  • Weigeren met springen.
  • Hupje geven bij het aandraven.
  • Onregelmatige gangen en ongelijke paslengte.
  • Moeilijk in galop aanspringen en niet correct kunnen verzamelen.

Cranio sacraal

Cranio Sacraal therapie is een onderdeel van de osteopathie. Het Cranio Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, ruggenmerg, het dikke vlies dat daar omheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen de twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel, wervelkolom en het heiligbeen. Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Het is een behandelwijze die met uiterst zachte technieken (geen manipulaties, wel mobilisaties) de blokkades van schedel tot wervelkolom opheft zodat het hersenvocht, dat door die wervelkolom stroomt, vrij kan bewegen. 

Zoals ons hart het bloed door de aderen pompt, zo pompen de hersen het hersenvocht vanuit de schedel via het ruggenmerg naar het heiligbeen en weer terug. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Alle botten van de schedel tot het heiligbeen bewegen mee met het cranio sacrale ritme. Een blessure of trauma kan dit ritme verstoren en voor spanningen zorgen. Het doel is om het ritme van het cranio sacrale hersenvocht terug in evenwicht te krijgen.

De behandeling bestaat uit specifieke handgrepen en nodigt het lichaam uit weer zo goed mogelijk te gaan functioneren en het zelf herstellend vermogen te stimuleren.

Cranio sacraal levert een goede bijdrage aan de gezondheid van het paard. Ieder paard heeft er baat bij. Zowel preventief als bij een blokkade of klacht. Maar ook bij gedragsproblemen, rijtechnische problemen of voor het verbeteren van prestaties

 

Cranio sacraal therapie kan o.a. ingezet worden bij:

  • Stress (spanning).
  • Na een trauma.
  • Aanleuningsproblemen
  • Gedragsproblemen.
  • Luchtzuigen / kribbebijten.
  • Headshaking.
  • Hoofdschuw.
  • Hoofdpijn.
  • Tandenknarsen.
  • Angst en onrust.
  • Verlatingsangst.
  • Zintuigelijke problemen
  • Neurologische klachten.
  • Evenwichtsproblemen.
  • Singeldwang.
  • Spijsverteringsproblemen.
  • Concentratieproblemen.
  • Na een tandartsbezoek (spanning op kaakgewricht).
  • In principe heeft ieder paard heeft baat bij cranio sacraal therapie, omdat ieder paard druk heeft op de schedel. Ieder paard wordt namelijks dagelijks geleid aan een halster en dagelijks gereden met een hoofdstel.

Massage

Een paard bestaat het grootste deel uit spieren (60%). Ze zorgen er onder andere voor dat het paard recht op blijft staan en kan bewegen. Om paarden goed te laten bewegen, is het noodzakelijk dat deze spieren los en soepel zijn. Massage kan preventief worden ingezet om blessures te voorkomen, maar kan ook bij spierblessures of een spierverrekking het herstelproces ondersteunen. Afhankelijk van de problemen en het doel wordt er een keuze gemaakt in welke massage. Bijvoorbeeld sport-, triggerpoint of ontspanningsmassage.

Massage bestaat uit verschillende hands-on technieken met als doel de spieren van het paard optimaal te laten functioneren. Massage verbetert de bloedcirculatie. Een goede doorbloeding is de basis voor de afvoer van afvalstoffen en zorgt eveneens voor een goede aanvoer van voedingsstoffen. De spier krijgt meer lengte en kan ontspannen waardoor de algehele bewegingsmogelijkheden en houding van het paard verbeteren. Het zorgt voor meer souplesse en het versterken van spieren. Dit kan helpen bij het verbeteren van prestaties en het verminderen van het risico op blessures. 

Door het verlengen en versterken van spieren worden de passen ruimer en krachtiger. Scheefheden en compensaties in het lichaam worden gecorrigeerd, waardoor het paard recht door zijn lichaam kan bewegen.

Een goede massage heeft invloed op het spierstelsel, de bloedsomloop, lymfevatenstelsel, zenuwstelsel, de huid en stofwisseling. 

Massage kan o.a. ingezet worden bij:

  • Verzet zoals steigeren, bokken, slaan, bijten.
  • Rug stijf en vast houden met gevolg verzet bij poetsen of opstappen.
  • Lang stijf blijven in training
  • Holle rug trekken en met tegenzin voorwaarts gaan.
  • Tegenzin in bewegingen die eerder met gemak werden uitgevoerd.
  • Scheefheden, balansproblemen en gebrek aan lengtebuiging.
  • Aanleuningsproblemen.
  • Balans en coördinatie problemen
  • Hoofd kantelen, hoofdschudden.
  • Weigeren met springen.
  • Hupje geven bij het aandraven.
  • Onregelmatige gangen en ongelijke paslengte.
  • Moeilijk in galop aanspringen en niet correct kunnen verzamelen.

Shiatsu

Shiatsu maakt deel uit van de Oosterse geneeskunde en kent kent zijn oorsprong in China. Shiatsu betekent letterlijk "vingerdruk" en met deze druk worden dezelfde punten gestimuleerd als bij acupunctuur, alleen dan zonder naalden en alleen met druk van vingers en handen.

Er wordt van uitgegaan dat er CHI (= energie) door het lichaam stroomt door een netwerk van kanalen vlak onder de huid. Deze kanaaltjes worden meridianen genoemd. Ze worden genoemd naar het orgaan waarmee ze zijn verbonden. Alle 12 meridianen in ons lichaam zijn met elkaar verbonden. Op deze meridianen liggen in totaal 350 drukpunten die ieder weer verbonden zijn met bepaalde lichaamsdelen en functies. Hierdoor kan er specifieker behandeld worden bij klachten en problemen. Dit systeem geeft energie aan elke cel van het lichaam, dus elke spier, alle botten en aan het zenuwstelsel. Bij stress en ziekte is de energiestroom geblokkeerd en de balans van gezondheid is dan weg.

Met shiatsu kun je gaan kijken en voelen waar er een tekort van energie is in het lichaam. Door middel van drukpunten kan je deze weer in balans brengen. Hierdoor zullen de bloedsomloop, het lymfesysteem en de zenuwen weer gestimuleerd worden en ontstaat er een positief effect op de organen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam

Shiatsu kun je niet alleen bij klachten gebruiken maar is ook bij een gezond paard als ontspanning of onderhoudsbeurt goed om regelmatig te doen, bijvoorbeeld 1x per maand.

Shiatsu word succesvol ingezet bij:

  • helpt het zelfgenezend vermogen.
  • Versterken van het immuunsysteem.
  • Organen in disbalans.
  • Ontspannen van vermoeide en pijnlijke spieren.
  • Pijnlijke rug en stijfheid in nek en schouder.
  • Stress en spanningen.
  • Hormonale disbalans.
  • Gewrichtspijn.
  • Emotionele onbalans.