Massage

Een paard bestaat het grootste deel uit spieren (60%). Ze zorgen er onder andere voor dat het paard recht op blijft staan en kan bewegen. Om paarden goed te laten bewegen, is het noodzakelijk dat deze spieren los en soepel zijn. Massage kan preventief worden ingezet om blessures te voorkomen, maar kan ook bij spierblessures of een spierverrekking het herstelproces ondersteunen. Afhankelijk van de problemen en het doel wordt er een keuze gemaakt in welke massage. Bijvoorbeeld sport-, triggerpoint of ontspanningsmassage.

Massage bestaat uit verschillende hands-on technieken met als doel de spieren van het paard optimaal te laten functioneren. Massage verbetert de bloedcirculatie. Een goede doorbloeding is de basis voor de afvoer van afvalstoffen en zorgt eveneens voor een goede aanvoer van voedingsstoffen. De spier krijgt meer lengte en kan ontspannen waardoor de algehele bewegingsmogelijkheden en houding van het paard verbeteren. Het zorgt voor meer souplesse en het versterken van spieren. Dit kan helpen bij het verbeteren van prestaties en het verminderen van het risico op blessures. 

Door het verlengen en versterken van spieren worden de passen ruimer en krachtiger. Scheefheden en compensaties in het lichaam worden gecorrigeerd, waardoor het paard recht door zijn lichaam kan bewegen.

Een goede massage heeft invloed op het spierstelsel, de bloedsomloop, lymfevatenstelsel, zenuwstelsel, de huid en stofwisseling. 

Massage kan o.a. ingezet worden bij:

- Verzet zoals steigeren, bokken, slaan, bijten.

- Rug stijf en vast houden met gevolg verzet bij poetsen of opstappen.

-   Lang stijf blijven in training

- Holle rug trekken en met tegenzin voorwaarts gaan.

- Tegenzin in bewegingen die eerder met gemak werden uitgevoerd.

- Scheefheden, balansproblemen en gebrek aan lengtebuiging.

- Aanleuningsproblemen.

- Balans en coördinatie problemen

- Hoofd kantelen, hoofdschudden.

- Weigeren met springen.

- Hupje geven bij het aandraven.

- Onregelmatige gangen en ongelijke paslengte.

- Moeilijk in galop aanspringen en niet correct kunnen verzamelen.


©2023 Camille Michiels, paardenosteopathie, revalidatie & trainingAlle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.